Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Ustawianie programów 
Autor Wiadomość
Gwiazda 2Gwiazda 2Gwiazda 2Gwiazda 2

Dołączył(a): 24 lis 2009, o 15:59
Posty: 47
Post Ustawianie programów
Nie mogę ustawić programu czołgowi robię tak:
id czołgu - 7
współrzędne celu - 31 31
Kod Bazy: (output: output)
Kod:
PROGRAM 7

ATTACK 31 31

A czołgowi nic się nie dzieje.
Gram na świecie szybkim.


21 sie 2010, o 15:18
Zobacz profil
Gwiazda 1Gwiazda 1

Dołączył(a): 20 sty 2009, o 21:36
Posty: 69
Post Re: Ustawianie programów
Doodleman napisał(a):
Nie mogę ustawić programu czołgowi


Dzięki, masz rację - był błąd. Już powinno być dobrze.
Ponadto ustawianie programu ręcznie ma teraz priorytet do ustawiania programu poleceniem PROGRAM.


21 sie 2010, o 15:51
Zobacz profil
Gwiazda 2Gwiazda 2Gwiazda 2Gwiazda 2

Dołączył(a): 24 lis 2009, o 15:59
Posty: 47
Post Re: Ustawianie programów
O, jeszcze jedno. Teraz ustawianie programów działa, ale mam mały problemik.
Baza ma program taki:
Kod:
PROGRAM 30

ATTACK 31 31
PROGRAM 28

ATTACK 31 31
PROGRAM 29

ATTACK 31 31
PROGRAM 26

ATTACK 31 31
PROGRAM 27

ATTACK 31 31

A więc wydaję rozkaz 5 czołgom atakować cel, ale tylko pierwszy czołg (30) dostaje nowy program który jest teraz taki:
Kod:
ATTACK 31 31
PROGRAM 28

ATTACK 31 31
PROGRAM 29

ATTACK 31 31
PROGRAM 26

ATTACK 31 31
PROGRAM 27

ATTACK 31 31

No więc sprawa jest oczywista, jak dać do zrozumienia komputerowi, że kończy się rozkaz dla jednego czołgu i zaczyna dla drugiego?


21 sie 2010, o 19:39
Zobacz profil
Gwiazda 1Gwiazda 1

Dołączył(a): 20 sty 2009, o 21:36
Posty: 69
Post Re: Ustawianie programów
Doodleman napisał(a):
O, jeszcze jedno. Teraz ustawianie programów działa, ale mam mały problemik.


Polecenie PROGRAM jest wykonywane tak jak wszystkie inne, czyli można wykonać jedno takie na turę. (Faktycznie mógłbym je rozszerzyć ale rodzi to właśnie problem gdzie kończy się program.)
W tym wypadku użyj raczej polecenia * dla Czołgów i wysyłaj na bieżąco rozkazy systemem komunikatów:
Kod:
30 ATTACK 31 31
28 ATTACK 31 31
29 ATTACK 31 31
26 ATTACK 31 31
27 ATTACK 31 31


21 sie 2010, o 19:49
Zobacz profil
Gwiazda 1Gwiazda 1

Dołączył(a): 5 gru 2010, o 16:30
Posty: 11
Post Re: Ustawianie programów
witam! na poczatku chcialbym bardzo pogratulowac tworcy projektu - swietna gra a co najwazniejsze po polsku - oraz przywitac sie ze wszystkimi.

do tej pory w szkole mialem tylko pascala, ale bardzo mi sie podoba pisanie algorytmow i w domu nauczylem sie podstaw c++ z kursu z strony main.edu.pl

wydaje mi sie, ze wyzej opisany program jest dalej aktywny ;/


int main(void) {

printf("BUILD 5");

return 0;
}

czy w tym wypadku powinien zostac wyprodukowany zbieracz, jezeli wszystko wyzej jest poprawnie? usunalem linijke pod main z szablonu jakiegos z tutorialu - czy to istotne? jezeli tak to mimo wszystko wydaje mi sie, ze nadal nie dziala. Bedac niezadowolonym z efektu programu napisane w c++, a wlasciwie braku jakiegokolwiek efektu postanowilem wpisac po prostu

build 5


i niestety tez zadzialalo dopiero za ktoryms razem po odswiezaniu parokrotnym.


7 gru 2010, o 20:44
Zobacz profil
Gwiazda 1Gwiazda 1

Dołączył(a): 20 sty 2009, o 21:36
Posty: 69
Post Re: Ustawianie programów
tookie009 napisał(a):
wydaje mi sie, ze wyzej opisany program jest dalej aktywny ;/

Ustawiany program działa dopiero po drugiej turze od ustawienia. W przeciwieństwe do bezpośrednich poleceń, których efekt widać już po jednej turze.

tookie009 napisał(a):
int main(void) {

printf("BUILD 5");

return 0;
}

czy w tym wypadku powinien zostac wyprodukowany zbieracz, jezeli wszystko wyzej jest poprawnie? usunalem linijke pod main z szablonu jakiegos z tutorialu - czy to istotne?


Brakuje #include <cstdio> na początku, bez tego będzie błąd kompilacji. Poza tym jest w porządku i powinien być wyprodukowany Zbieracz.

tookie009 napisał(a):
i niestety tez zadzialalo dopiero za ktoryms razem po odswiezaniu parokrotnym.

Po zakończeniu tury w której ustawiłeś polecenie Baza powinna już produkować, w zakładce info jest informacja. A produkcja trwa jedną turę, więc Zbieracz pojawi się po kolejnej.


7 gru 2010, o 21:00
Zobacz profil

Dołączył(a): 7 gru 2010, o 13:17
Posty: 3
Post Re: Ustawianie programów
mam pytanie odnosnie punktu z toutialu" Wykorzystaj przykładowe programy! Nie zapewniają one optymalnego sposobu zbierania, ale mają przewagę nad ręcznym wydawaniem poleceń Zbieraczom."
tak wiec czy nalezy wprowadzac jakies zmiany w tych gotowych programach czy wystarczy odpowiednio je wkleic?
po wstawieniu bez zmian , program u mnie nie dzialal.


10 gru 2010, o 21:39
Zobacz profil
Gwiazda 1Gwiazda 1

Dołączył(a): 20 sty 2009, o 21:36
Posty: 69
Post Re: Ustawianie programów
bahanka napisał(a):
mam pytanie odnosnie punktu z toutialu" Wykorzystaj przykładowe programy! Nie zapewniają one optymalnego sposobu zbierania, ale mają przewagę nad ręcznym wydawaniem poleceń Zbieraczom."
tak wiec czy nalezy wprowadzac jakies zmiany w tych gotowych programach czy wystarczy odpowiednio je wkleic?
po wstawieniu bez zmian , program u mnie nie dzialal.

Nie trzeba nic zmieniać, tylko musisz ustawić język C++.


10 gru 2010, o 22:02
Zobacz profil

Dołączył(a): 7 gru 2010, o 13:17
Posty: 3
Post Re: Ustawianie programów
ustawiałam i dalej nie działało ,ale spróbuje jescze raz:)


10 gru 2010, o 23:23
Zobacz profil
Gwiazda 1Gwiazda 1

Dołączył(a): 20 sty 2009, o 21:36
Posty: 69
Post Re: Ustawianie programów
bahanka napisał(a):
ustawiałam i dalej nie działało ,ale spróbuje jescze raz:)

No to w jakim sensie nie działało? Co mówił raport wykonania?

Edit: Ok, zajrzałem i chodzi o to, że kod podawany na stronie z tutorialem jest fragmentem tych programów (bez nagłówka, żeby się nie powtarzać). Kompletne programy są dostępne pod linkami obok kodów.


11 gru 2010, o 00:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Forum style based on STSoftware Hestia.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL