Sprzęt do gotowania

W czasie spłuwu dostępne są różne "urządzenia", które mogą nam posłużyć za kuchenkę.

Ognisko - gotowanie na ognisko wymaga względnej pogody lub miejsca na biwaku z częściowym zadaszeniem. Dodatkowo na terenie zalesionym obowiązują ograniczenia dotyczące rozpalania ognisk - konieczna jest odległość od lasu, przygotowane miejsce (zabezpieczone przez zapaleniem ściółki). Materiał na ognisko jest łatwo dostępny, gdy w pobliżu jest teren zalesiony. Natomist trudno o niego na łąkach.
Jeśli już możemy rozpalić ognisko, to pojawia się problem, w czym gotować na ognisku. Bez specjalnych naczyń można oczywiście piec ziemniaki (wymagana duża ilość popiołu, która jest w ognisku, które już długo się pali) i opiekać kiełbaski, chleb (grzanki), ryby i niektóre warzywa na patykach. Najmniej przyjemne niespodzianki, które wówczas się zdarzają to spalenie ziemniaków (zbyt mało popiołu, zbyt mocno rozpalone ognisko) lub upadek przysmaku do ogniska (zbyt słabo przymająca skórka kiełbasy, źle nabity chleb, ryba czy warzywa).
Gotowanie na ognisku w garnku wody, zupy czy kaszy wymaga "poświęcenia" na ten cel garnka (silnie okopci się) i skonstruowania odpowiedniego zamocowania.

Kuchenka benzynowa - kuchenka benzynowa jest tanim w użytkowniu i wygodnym ekwipunkiem. Bez problemu dokupimy do niej także paliwo, gdy skończy się w trakcie spływu - benzynę (najlepiej oczyszczaną) dostaniemy w małych butelkach na stacjach i w sklepach z chemią gospodarczą. Rozpalanie kuchenki wymaga jednak pewnej wprawy i zachowania zasad bezpieczeństwa, by nie doprowadzić do wybuchu.
W trakcie gotowania na kuchenkach warto zadbać o osłonienie stanowiska od wiatru. Powoduje on tak znaczne straty ciepła, że na otwartym stanowisku może nie być możliwe doprowadzenie wody do wrzenia. Ostłaniając kuchenkę należy w miarę możliwości dobierać materiały trudno plane i zachować szczególną ostrożność.

Kartusz turystyczny z gazem - jest to wygodny i lekki ekwipunek. Wadami mogą być cena oraz trudności z zakupem poza specjalistycznymi sklepami sportowymi. Gotowanie na kartuszu wymaga przygotowania stabilnej podstawy i (ewentualnie) osłonienia stanowiska od wiatru.