Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Ustawianie programów 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 6 sty 2011, o 08:50
Posty: 3
Post Re: Ustawianie programów
witam,
Piszę w c++ i chciełem stworzyć jednostkę od razu nadając jej program ale konstrukcja jest taka:PROGRAM {unit id}
{language}
{program}
a polecenie
printf ("Build 6
(tu język jako output wię zostawiam puste)
move w")
nie działa. Czy jest na to jakiś sposób

edit; może inaczej jak wypisać polecenie tak aby zgadzało się to z konstrukcją.


6 sty 2011, o 16:05
Zobacz profil
Gwiazda 1Gwiazda 1

Dołączył(a): 20 sty 2009, o 21:36
Posty: 69
Post Re: Ustawianie programów
Ustawianie programu nowym produkowanym realizuje się od razu w poleceniu BUILD. Polecenie PROGRAM służy do zmieniania programu już istniejącym jednostkom.

W Twoim przypadku trzeba wypisać tak (3 wiersze):
Kod:

BUILD 6

MOVE W
 


W języku C wypisanie tego polecenia wygląda tak:
Kod:

printf("BUILD 6\n\nMOVE W");
 


Można też po jednym wierszu, być może lepiej widać:
Kod:

printf("BUILD 6\n");
printf("\n");
printf("MOVE W");
 


6 sty 2011, o 16:19
Zobacz profil

Dołączył(a): 6 sty 2011, o 08:50
Posty: 3
Post Re: Ustawianie programów
Dzięki pomogło :D
A co jeśli chcę pobrać współrzędne stworzonego obiektu i np. przesunąć go o wartość x+2
y+2. Druga sprawa skąd mój program ma wiedzieć jaki ID ma dany pojazd żeby np. zmienić mu program?


6 sty 2011, o 17:48
Zobacz profil
Gwiazda 1Gwiazda 1

Dołączył(a): 20 sty 2009, o 21:36
Posty: 69
Post Re: Ustawianie programów
barogrom napisał(a):
Dzięki pomogło :D
A co jeśli chcę pobrać współrzędne stworzonego obiektu i np. przesunąć go o wartość x+2
y+2.


Można mu ustawić przy tworzeniu taki program, który sam się o to zatroszczy.
Albo ustawić mu polecenie * i wysłać odpowiedni komunikat z Bazy.

barogrom napisał(a):
Druga sprawa skąd mój program ma wiedzieć jaki ID ma dany pojazd żeby np. zmienić mu program?


Id jest widoczne np. w opisie otoczenia, można też zapytać system LIST UNITS i otrzymać listę wszystkich id. Można też ustawić mu taki program, który sam wysyła do Bazy swoje id.


6 sty 2011, o 17:58
Zobacz profil

Dołączył(a): 6 sty 2011, o 08:50
Posty: 3
Post Re: Ustawianie programów
Pojawił się nowy problem po zaprogramowaniu czołgu:
(...)

int main(void)
{

scanf ("%i%i posX,&posY");
printf ("move %i+1%i");

return 0;
}

Pojawia się komunikat :
move -1081966096-1081966008
Złe parametry (wymagane 2 liczby lub kierunek).
Dlaczego tak się dzieje


7 sty 2011, o 11:00
Zobacz profil
Gwiazda 1Gwiazda 1

Dołączył(a): 20 sty 2009, o 21:36
Posty: 69
Post Re: Ustawianie programów
Twój program wypisuje tekst "move -1081966096-1081966008".
To dlatego, że używasz nieprawidłowo scanf i printf (brakuje parametrów).


7 sty 2011, o 11:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Forum style based on STSoftware Hestia.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL